NIBIO Norsk landbruksrådgivning
Beregn fare for angrep av eplevikler

Detaljert forklaring til bruk av dataene på denne siden finner du her.

Denne siden skal hjelpe deg med å beregne fare for angrep av eplevikler i egen hage. For at eplevikler skal kunne legge egg i en frukthage, må eplevikler finnes i hagen, og følgende tre betingelser må være oppfylt:

  1. Minst 90-95% kronbladfall på eplesortene 'Lobo' og 'Aroma'
  2. Minst 3 kvelder med minimumstemperatur 14°C eller høyere ved solnedgang i siste sjudagersperiode
  3. Eplevikleren er aktiv
Denne siden hjelper deg med punkt 2. Punkt 1 må du selv observere. Punkt 3 vurderes ved hjelp av feller som plasseres i eplehagen. Dersom alle 3 punktene er oppfylt, kan tidspunkt for eventuelle tiltak bestemmes ved å følge med på utvikling av varmesum (graddager) de neste ukene.

Dersom du ikke har egne feller, kan du følge med på NLRs lokale meldinger og på meldinger om epleviklerfangst i VIPS under «overvåking av skadegjørere» her ..

Kveldstemperaturer: Velg nærmeste klimastasjon i listen nedenfor.

 
7 dager 14 dager 21 dager  
VIPS (Varsling Innen PlanteSkadegjørere) er utviklet av NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving. Rådgivningstjenesten registrerer angrep av skadegjørere i felt, mens NIBIO leverer værdata og tar seg av utvikling, drift og vedlikehold av systemet. Meteorologisk institutt leverer værprognoser som brukes i varslingsmodellene. Samarbeidspartnerne har ikke økonomisk ansvar for tap som måtte oppstå ved bruk av tjenesten.

Gi tilbakemelding

Ansvarlig for VIPS: Berit Nordskog


I 2015 omfatter tjenesten beregning av behandlingsbehov mot ugras i vårkorn og høstkorn, varsling av bladflekksjukdommer i hvete, byggbrunflekk og grå øyeflekk i bygg, storknolla råtesopp i oljevekster, tørråte i potet, salatbladskimmel, løkbladskimmel, selleribladflekk, stor og liten kålflue, kålfly, håret engtege, gulrotflue, epleskurv, eplevikler og rognebærmøll. VIPS inneholder skadeterskler for vurdering av bekjempingsbehov mot potetsikade i potet, bladlus og havrebladminérflue i korn og rapsglansbille i oljevekster. Tjenesten omfatter også meldinger om overvåking av skadegjørere, fagmeldinger og driftsmeldinger.

VIPS inneholder i tillegg linker til andre nyttige verktøy, som Grovfôrmodellen, Sprøyteteknikk og Plantevernleksikonet.


Logo NIBIO Logo Norsk landbruksrådgivning Logo Meteorologisk institutt
Lukk
Vår nettside bruker cookies for å håndtere innlogging og brukerstatistikk. Fortsett å bruke siden som normalt om du godtar dette, eller finn ut hvordan du kan håndtere cookies på dine enheter.