|
||||||||
Korndata.no - mykotoksiner i korn - dyrkingsopplysninger 2017NIBIO ønsker å kartlegge hvilke vær- og dyrkingsforhold som øker risikoen for utvikling av soppgifter (mykotoksiner) i korn. For å kunne gjennomføre dette har vi behov for et stort datagrunnlag. For sesongen 2017 vil alle partier av havre og mathvete bli analysert for innhold av mykotoksinet deoxynivalenol (DON). NIBIO ønsker derfor å samle inn dyrkingsopplysninger, inkludert partinummer, for havre og mathvete som leveres i perioden august 2017-desember 2017. NIBIO håper at flere dyrkere vil ta bryet med å registrere dyrkingsopplysninger for innleverte kornpartier (NB! skjemaet er noe endret: Kornpartiet bør være "rimelig ensartet", dvs fra samme gård, så- og høstedato innen en tredagersperiode).
BakgrunnAksfusariose er en utbredt og destruktiv sjukdom i korn som kan forårsakes av flere arter innen soppslekta Fusarium. I tillegg til å redusere avlingsmengde, kvalitet og frøspiring, kan ulike Fusarium-arter produsere en rekke ulike mykotoksiner som kan være giftige for mennesker og dyr. I de senere år er det registrert økende forekomster av DON i norskprodusert havre og vårhvete. Grenseverdier for innhold av enkelte mykotoksiner i korn og kornprodukter til mat og fôr er fastsatt av Mattilsynet (i henhold til EUs regelverk). NIBIO arbeider med å undersøke hvilke klima- og dyrkingsforhold som øker risikoen for angrep av aksfusariose og utvikling av mykotoksiner i korn. Vi registrerer forekomst av ulike fusariumarter og mykotoksiner i korn fra åkre med ulike værforhold og dyrkingspraksis. Planterester oppå bakken er viktigste smittekilde for Fusarium. Vi har derfor i samarbeid med Norsk landbruksrådgiving lagt ut feltforsøk for å studere hvordan jordarbeiding og valg av forgrøde påvirker overlevelse av Fusarium. Enkelte sporefeller er satt opp for å registrere innhold av Fusariumsmitte i luft. DyrkingsveilederI de senere år er det registrert økende forekomster av Fusarium-toksiner i norskprodusert korn. NIBIO har utviklet en dyrkingsveileder med råd om hvordan en kan redusere risikoen for utvikling av mykotoksiner i korn. |